Beyin İltihabı: Beyin iltihabı pek çok faktörlerden oluşabilen ve yaşam için tehlike oluşturan çok riskli bir durumdur. Tıp dilinde adı ensafalit olan bu hastalığa virüsler, bakteriler ve zehirler gibi bir çok faktörlerin lenf yolu ile beyine ulaşması etkili olmaktadır. Lenf yolu ile taşınan enfekte edici bu maddeler beyine yerleşir ve beyinde iltihaplanma süreci başlarlar. İltihabın beyine yerleşimi, sinir dokularına olan yakınlığı ile iltihaplı bölgenin büyüklüğü beyin iltihaplarının risk durumunu belirlemektedir. Bu hastalığın sebepleri çok farklı olduğu gibi bölgesel olarak da farklı belirtiler sergilemektedir.
Beyin İltihabının Nedenleri:
Beyin iltihabına virüsler, mantarlar, asalaklar ve bakteriler neden olabilmektedir. Fakat ensafalit ismi genel olarak virüs kökenli beyin iltihaplar için kullanılmaktadır. Virüsler beyin ve beyin zarlarına etki ederek enfeksiyon oluşturmaktadır. Sonrasında bu enfeksiyon bütün beyin ve omuriliğe yayılarak komplike bir enfeksiyon meydana getirebilmektedir. Yaklaşık olarak kırk tür virüs beyin iltihabına neden olmaktadır.
Beyin İltihabı Belirtileri :
Beyin iltihapları beyinde etkilediği bölgeye göre belirtiler göstermektedir. Fakat yaygın olarak beyin iltihabı olan hastalar uykuya eğilimli görülmektedirler. Bazı durumlarda ise uykuya eğilim yerine aşırı derecede uyarılma ile inatçı bir uykusuzluk hali görülebilmektedir. Uyuşukluk da bu hastalıkta yaygın olarak görülen başka bir durumlardandır. Farenjit, ensede hafif şişlik, her iki gözde görülen felç durumu, yüksek ateş, baş ağrıları, iştahsızlık,yorgunluk ve halsizlik görülen diğer belirtilerdir. Bazı hastalarda ise ateş hiç görülmez veya aniden yükselip aniden düşme şeklinde görülür. Bazı durumlarda ise ruhsal bozukluk sırasında görülebilmektedir. Gözleri etkilediği durumlarda ise hastanın göz kapaklarında düşme görülmektedir. Hasta uyandığı zaman göz kapaklarını kaldıramaz. Ayrıca gözlerde oluşan felçten dolayı göz küreleri içe doğru veya dışa doğru kayarak şaşılık durumu oluşturabilir.
Hastalarda şaşılığa bağlı olarak çift görme görülür. Gözde görülen bu felç durumu genellikle kalıcı olmaz. Hastada oluşan aşırı uyku hali ile beraber bir kaç gün içinde geçmektedir. Uyku hali iltihabın şiddetine göre değişiklik gösterir. Şiddetli olmayan durumlarda hasta dışarıdan gelen tepkilere karşılık vererek uyanır. Ağır vakalarda ise hasta sürekli uyuma eğilimi gösterirler. Otururken, yemek yerken bile uyku durumuna geçebilir. Dışarıdan gelecek tepkiler hafifse uyku durumu bozulmaz. Dışarıdan gelen müdahale çok sert olsa bile bir kaç saniye uyanık kaldıktan sonra tekrar uyku durumuna geçebilirler. Genellikle bu uyku durumu gündüzleri ortaya çıkar. Geceleri ise hasta uyumakta zorluk çeker ve çok huzursuzluk yaşar. Ruhsal bozukluklar durumunda ise karar vermede güçlük çeker, umursamazlık ve kaygı şeklinde ortaya çıkabilir. Kasların etkilendiği hallerde ise kaslarda aşırı bir gerginlik veya gevşeklik meydana gelmektedir. Bu hallerde ses tonu monotonlaşır yüz maske görünümü alır ve. Hareketlerde zorluklar meydana gelir.
Beyin iltihabı tedavisi Nasıl Yapılır:
Beyin iltihabının pek çok sebebi olduğu için özgün bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Hasta genellikle yatakta tutulur ve enfeksiyonun daha ileri gitmemesi için tedbirler alınır. Yüksek ateş ve baş ağrısı için aspirin tedavisi uygulanır. Ayrıca hastada oluşabilecek olan koma riskine karşı hastanın yüz üstü yatırılması faydalı olur. Böylece midede bulunanların akciğere kaçması engellenir. Yatak yaralarına karşı hastanın konumu sürekli değiştirilmelidir. Ayrıca beyin iltihaplarının virüs kökenli olanlarının en riskli durumlarından biri beyin ödemi oluşturmasıdır. Bu ödemler çevresinde bulunan damarlara ve dokulara baskı uygulayarak çok tehlikeli bir hal alabilmektedir. Bu nedenle bunun takibinin iyi yapılması gerekmektedir.